Storyn bakom LACTICA-serien

Jag utbildade mig till hudterapeut på Gildaskolan i Göteborg 2011. Trodde nog inte då att jag idag skulle få göra något jag bara drömt om att få göra. Att själv få tillverka mina egna hudvårdsprodukter och även driva företag som hudterapeut.

Delvis går jag i min mammas fotspår då hon i 40 års tid har forskat om probiotika. Så nu jobbar även jag på min mammas företag Essum AB sedan några år tillbaka. Essum AB har länge studerat lactobacillernas positiva påverkan på människokroppen. Speciell forskning på kvinnors underlivsproblem utfördes av PhD Daniel Rönnqvist som disputerade 2007. Lactobacillus plantarum LB931, som den probiotiska bakterien heter, kan hämma tillväxten av bakterier som kan orsaka urinvägsinfektioner och också bidra till ett gynnsamt pH i underlivet hos kvinnor.

Jag, som hudterapeut, ser att kvinnor är mer pålästa idag när det kommer till just kosmetiska ingredienser och vad vi väljer att smörja in våra kroppar med. Men man blir fortfarande chockad då man hör att någon kund tvättar underlivet med en helt vanlig tvål.

Detta kan ge komplikationer så som svamp, urinvägsinfektioner etc, då pH-balansen i underlivet rubbas. Därför ville jag skapa en intimolja som vi kvinnor kan använda oavsett ålder. Jag vill verkligen försöka nå ut till alla hur viktigt det är att ta hand om sitt underliv. Det resulterade i en intimolja med just lactobaciller och produkten fick namnet Lactima. Lactima är riktad till alla kvinnor men speciellt till de som upplever en känsla av klåda, irritation och torrhet i det yttre intimområdet eller som vill bibehålla en balans i underlivet. ”Balans under livet” är viktigt på alla sätt.

Men jag slutade inte där, tog även fram en näsolja och läppcerat i samma serie. Detta har självklart sporrat mig att utveckla fler produkter i framtiden. Alla produkter tillverkar jag själv för hand i våra lokaler på Umestans företagspark. Tillverkningen sker i små satser. Jag tror mer på kvalité än kvantitet, och på så sätt kan jag säkerhetsställa att kunderna får det allra bästa.

Symbolen som sammanflätar serien Lactima, Lactip och Laclip kommer ursprungligen från min släkt på min mammas sida. Min mammas gammelmormor Karolina, vars namn jag fått ärva, kom från Överkalix i Norrbotten. Har fått berättat för mig att på den tiden hade alla gårdar ett eget bomärke för att märka sina egna redskap, timmer, skinnkläder och avtal etc. Gammelmormors gård fick sitt bomärke redan på 1500-talet. Gården kallas Läss. De skönhetsmedel som användes på den tiden var just de gammelmormor rörde ihop. Både sårsalvor och mjukgörande till både människor och djur. Så därför känns det extra kul att detta bomärke får hänga med även på mina egna hudvårdsprodukter.